Czym spoinować płytki?

Do wypełniania przerw między płytkami najczęściej używa się zapraw spoinujących dobranych kolorystycznie do płytek. Dzięki temu powstaje siatka równych fug, które sprawiają, że przerwy między płytkami wyglądają estetycznie. Gdy chcemy zaspoinować płytki dużego formatu, albo na podłożu które jest ogrzewane – warto skorzystać z fug elastycznych, na przykład epoksydowych. W przypadku kamienia naturalnego najlepszym wyborem jest użycie spoin cementowych, które charakteryzują się krótkim czasem wiązania. Zmniejsza to ryzyko powstawania przebarwień na brzegach płytek oraz umożliwia jak najszybsze zakończenie prac.

czym-fugowac-plytki

W przypadku fugowania miejsc pomiędzy płytkami a wanną,, brodzikiem, umywalką, oraz w wewnętrznych narożach – należy użyć spoinę dylatacyjną wykonaną z silikonu sanitarnego. Są one najczęściej sprzedawane jako dodatek do mas spoinujących i są w tym samym kolorze co te masy. Taki dodatek da nam gwarancję, że w tych miejscach nie będzie gromadzić się wilgoć, która bardzo powoli, ale skutecznie potrafi zepsuć fugę. Warto również zwrócić uwagę na spoiny o mniejszej nasiąkliwości – dzięki czemu unikniemy pleśni.

Spoinując płytki nad blatem kuchennym warto użyć dwuskładnikową fugę epoksydową – jest nienasiąkliwa, a dodatkowo bardzo odporna na zabrudzenia – których w kuchni nie sposób uniknąć (np. tłuszczu).

Warto postawić na sprawdzone i porządne rozwiązania. Kiepska fuga szybko straci swoje walory – i nie tylko będzie wyglądać źle – ale także narazi nas na dodatkowe koszty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *